Overlijden tot uitvaart

Van overlijden tot de uitvaart.... van dag tot dag

Wanneer iemand overlijdt, moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) is het in Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.

Dag 1 het overlijden:

Als iemand is overleden zal een (huis) arts eerst het overlijden moeten vaststellen. Daarna kun je ons bellen. Wij maken dan een afspraak wanneer wij bij je/ jullie langskomen. Na de kennismaking gaan we eerst met elkaar in gesprek. Vervolgens gaat onze zorg uit naar het verzorgen, kleden en koelen van de overledene. We nodigen je graag uit om dit samen met ons te doen. Als je dit niet wilt of kan, dan verzorgen wij dit natuurlijk voor je. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een thuisopbaring. Bijvoorbeeld op bed. Maar een kistopbaring kan natuurlijk ook. Je bent dichtbij de overledene en er is alle tijd om op je eigen manier afscheid te nemen. Wanneer een thuisopbaring niet mogelijk of gewenst is wijken we uit naar een rouwcentrum of aula in de buurt. Na het verzorgen en opbaren van de overledene is er nog voldoende tijd om overige zaken te bespreken. Tijdens de dagen tot de uitvaart moet er veel geregeld worden. Daarom hebben wij elke dag contact om alle opties te bespreken en in alle rust keuzes te maken. Alles verloopt stapje voor stapje. Afhankelijk van het tijdstip van ons bezoek kijken we wat er die dag verder nog kan of moet gebeuren. Op de eerste dag bespreken we vaak ook de globale opzet van de uitvaart. Hieronder verstaan we de noodzakelijk vast te leggen onderdelen zoals: begraven of cremeren, datum van de uitvaart, wel/geen condoleance, welke locaties: kerk, begraafplaats of crematorium.

Om in kaart te brengen wat de wensen zijn en wat je precies wilt kun je o.a. de volgende vragen verwachten: 

* Wat wil en kan je zelf doen en wat kunnen wij voor je verzorgen?
* Wie was hij of zij? 
* Kiezen voor een crematie of begrafenis?
* Wat was belangrijk in zijn of haar leven?
* Wat vind jij/ jullie mooi?
* Welke rol kunnen en mogen kinderen vervullen?
* Moeten we rekening houden met een bepaald budget?
* Is er een uitvaartverzekering?

En ook al moeten er in relatief kort tijdsbestek veel keuzes gemaakt worden, gelukkig hoef je niet alles in één dag te beslissen. We nemen de tijd en gedurende de dagen na het overlijden geven we stap voor stap vorm aan de begrafenis of crematie. Er valt veel te kiezen als het om uitvaarten gaat en wij informeren je graag over wat je kunt kiezen. Om een écht persoonlijk afscheid te realiseren is het belangrijk dat jij ons vertelt wat je wilt, wat je mooi vindt en waar jij je goed bij voelt.


Dag 2, 3, 4 keuzes maken

In samenspraak met jou en je naasten geven we in deze dagen invulling aan de afscheidsplechtigheid. De volgende vragen zullen o.a. aan de orde komen:

* Wat voor rouwkaart willen jullie versturen en komen er advertenties in de media of op Social Media?
* Een kist, een mand of een opbaarplank met wade?
* Een klein afscheid met weinig gasten of liever groots uitpakken? Wel of geen nazit? Wat moet er na de dienst geserveerd worden?
* Wel of geen uitvaartspreker? Tegenwoordig kiezen families vaak voor een eigen spreker. Dit kan een familielid zijn, een vriend of een buurman.
* Bij een kerkdienst, wanneer komt de dominee of pastoor?
* Zijn er wensen met betrekking tot bloemen, kaarsen of andere attributen.
* Is er voorkeur voor rouwvervoer? De klassieke rouwauto of 'bijzonder' rouwvervoer. Denk hierbij aan: Paard en koets, motor met zijspan, de uitvaartbus, een oldtimer of eigen vervoer.
* Wil je dat een uitvaartfotograaf de plechtigheid vastlegt?
* Wel of geen digitale vingerafdrukken?
* Wie 'dragen' de overledene?
* Bij crematie: Wil iemand de overledene tot de ovenruimte begeleiden?
* Bij een begrafenis: Kist wel of niet laten dalen. Wel? Wie laten de kist dalen? Nog een gedicht voordragen bij het graf? 

Drie zaken waaraan je wettelijk moet voldoen:

  1. Het overlijden moet vastgesteld worden door een arts.
  2. De uitvaart mag niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na het overlijden en moet uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden plaatsgevonden hebben.
  3. Tijdens het vervoer moet het lichaam volledig afgedekt zijn.

Overige zaken mag je helemaal op eigen wijze invullen! 

Dag 2 of 3 dienen wij de aangifte van overlijden in bij de Gemeente en ontvang je van ons een opdrachtformulier. Indien gewenst mag je ook zelf de aangifte verzorgen. 

De laatste dagen tot het afscheid: 

Visite, drukte en vooral tijd om met elkaar stil te staan bij het verlies.
Aan de hand van alle besproken zaken maken wij een draaiboek. Hierdoor krijg je een helder beeld voor ogen van wat je kunt verwachten op de dag van de condoleance en de uitvaart.

Dag 4, 5 of 6, dagen van de condoleance/ uitvaart

Op de dag van de uitvaart zorgen wij ervoor dat alles gebeurt zoals we hebben besproken. Je mag van ons verwachten dat we tot op het laatste moment de uitvaart goed, rustig en sfeervol laten verlopen.

Uitvaartzorg Anja, uitvaartbegeleiding in Friesland en in overleg daarbuiten:

O.a. Gorredijk, Heerenveen, Jubbega, Hoornsterzwaag, Donkerbroek, Makkinga, Terwispel, Bontebok, Lippenhuizen, Hemrik, Wijnjewoude, Bakkeveen, Groningen, Akkrum, Oldeboorn, Grou, Drachten, Harkema, Beetsterzwaag, Nij Beets, Tijnje, Boornbergum, Langezwaag, Luxwoude, de Knipe. Oldeberkoop, Nijeberkoop, Noordwolde, De Blesse, Steenwijk, Wolvega, Katlijk, Nieuwehorne, Oosterwolde, Oudehorne, Mildam, Oranjewoud, Oudeschoot, Nieuweschoot, Sintjohannesga, Joure. Kop van Overijssel en een deel van Groningen en Drenthe.


Share by: